Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

CZEKOLADOWE WARSZTATY Z AKADEMIĄ PANA KRÓLIKA

CZEKOLADOWE WARSZTATY Z AKADEMIĄ PANA KRÓLIKA

Uważana jest powszechnie za remedium na obniżony nastrój. Sięgamy po nią jednak nie tylko wtedy, gdy czujemy się przygnębieni i potrzebujemy pocieszenia, lecz także wówczas, gdy pragniemy sprawić sobie przyjemność. Już sam jej zapach poprawia nam humor, a spożywając ją, po prostu stajemy się szczęśliwsi, zawiera ona bowiem substancje pobudzające nasz organizm do produkcji endorfin, czyli hormonów szczęścia. Jej międzynarodowe święto obchodzone jest corocznie 12 kwietnia, jednak w naszej Szkole jej dni przypadły na ostatni czwartek (zwany tłustym) oraz piątek tegorocznego karnawału. Czekolada, bo to o niej oczywiście mowa, królowała niepodzielnie podczas warsztatów edukacyjno-kulinarnych, przeprowadzonych dla wszystkich uczniów klas I-III w dniach 24 i 25 lutego 2022 roku przez p. Krystiana, animatora Akademii Pana Królika w Toruniu: https://www.facebook.com/akademiapanakrolika.

Nie rozkoszowalibyśmy się dzisiaj smakiem czekolady, gdyby nie Krzysztof Kolumb, który w 1492 roku dotarł do wybrzeży Ameryki, skąd przywiózł do Europy w ładowniach swoich statków nasiona kakaowca. W XV wieku ów smakowity produkt spożywany był jednak wyłącznie – ze względu na ściśle strzeżoną recepturę - na dworze hiszpańskim. Dopiero w wieku XVII kakao poznała reszta Europy. Produkcję twardej czekolady opracowano z kolei w XIX wieku w Holandii, gdzie stała się niezwykle popularna, co ciekawe - nie ze względu na walory smakowe, lecz prozdrowotne.

Wzbogaciwszy swą wiedzę o wspomniane ciekawostki dotyczące owego wyrobu cukierniczego, opowiedziane przez p. Krystiana, dzieci przystąpiły do samodzielnego wykonania ozdobnych tabliczek belgijskiej mlecznej czekolady. Płynną czekoladową masę młodzi adepci sztuki kulinarnej umieścili w papierowych foremkach w kształcie serca, a następnie udekorowali ją rozmaitymi wielobarwnymi dodatkami, takimi jak ciasteczka, lentilki, rodzynki, prażony ryż, wiórki kokosowe i opłatkowe czy żelki. Foremki zapakowane w przezroczyste folie przewiązali z kolei kolorowymi wstążeczkami i pozostawili w bezpiecznym miejscu do zastygnięcia. W ten sposób powstały prawdziwe arcydzieła sztuki cukierniczej!


Podczas warsztatów na uczniów czekała również nie lada atrakcja – spływająca aksamitnymi czekoladowymi strumieniami fontanna, w której mogli oni zanurzyć rurki waflowe, nadziane na patyczki pianki cukrowe (marshmallow) i chrupki kukurydziane, by następnie delektować się ich smakiem w czekoladowej polewie.

 

Na znak solidarności z Ukrainą wszystkie folie, w które zapakowane zostały czekoladowe serca, uczestnicy warsztatów zawiązali wstążeczkami w kolorach niebieskim i żółtym.

Wszystkim miłośnikom czekolady dedykujemy załączoną galerię fotograficzną!

 

Tekst: Dobrochna Błażejczak
Zdjęcia: Wiesława Bolewicka, Agnieszka Czapracka, Dorota Dymarska, Karolina Kapała, Paulina Maćkowiak, Monika Regulska, Joanna Sokołowska



Data dodania: 2022-02-28 19:41:05
Data edycji: 2022-03-02 08:12:38
Ilość wyświetleń: 849

Konkursy

Zgłoś się do konkursu szkolnego!
Więcej informacji

Ankiety

Weź udział w jednej z ankiet szkolnych! Twoja opinia jest ważna!
Więcej informacji

Kalendarz

Z życia klas

Sprawdź co u naszych uczniów
Więcej informacji
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej