Uważana jest powszechnie za remedium na obniżony nastrój. Sięgamy po nią jednak nie tylko wtedy, gdy czujemy się przygnębieni i potrzebujemy pocieszenia, lecz także wówczas, gdy pragniemy sprawić sobie przyjemność. Już sam jej zapach poprawia nam humor, a spożywając ją, po prostu stajemy się szczęśliwsi, zawiera ona bowiem substancje pobudzające nasz organizm do produkcji endorfin, czyli hormonów szczęścia. Jej międzynarodowe święto obchodzone jest corocznie 12 kwietnia, jednak w naszej Szkole jej dni przypadły na ostatni czwartek (zwany tłustym) oraz piątek tegorocznego karnawału. Czekolada, bo to o niej oczywiście mowa, królowała niepodzielnie podczas warsztatów edukacyjno-kulinarnych, przeprowadzonych dla wszystkich uczniów klas I-III w dniach 24 i 25 lutego 2022 roku przez p. Krystiana, animatora Akademii Pana Królika w Toruniu: https://www.facebook.com/akademiapanakrolika.
Nie rozkoszowalibyśmy się dzisiaj smakiem czekolady, gdyby nie Krzysztof Kolumb, który w 1492 roku dotarł do wybrzeży Ameryki, skąd przywiózł do Europy w ładowniach swoich statków nasiona kakaowca. W XV wieku ów smakowity produkt spożywany był jednak wyłącznie – ze względu na ściśle strzeżoną recepturę - na dworze hiszpańskim. Dopiero w wieku XVII kakao poznała reszta Europy. Produkcję twardej czekolady opracowano z kolei w XIX wieku w Holandii, gdzie stała się niezwykle popularna, co ciekawe - nie ze względu na walory smakowe, lecz prozdrowotne.
Wzbogaciwszy swą wiedzę o wspomniane ciekawostki dotyczące owego wyrobu cukierniczego, opowiedziane przez p. Krystiana, dzieci przystąpiły do samodzielnego wykonania ozdobnych tabliczek belgijskiej mlecznej czekolady. Płynną czekoladową masę młodzi adepci sztuki kulinarnej umieścili w papierowych foremkach w kształcie serca, a następnie udekorowali ją rozmaitymi wielobarwnymi dodatkami, takimi jak ciasteczka, lentilki, rodzynki, prażony ryż, wiórki kokosowe i opłatkowe czy żelki. Foremki zapakowane w przezroczyste folie przewiązali z kolei kolorowymi wstążeczkami i pozostawili w bezpiecznym miejscu do zastygnięcia. W ten sposób powstały prawdziwe arcydzieła sztuki cukierniczej!
Podczas warsztatów na uczniów czekała również nie lada atrakcja – spływająca aksamitnymi czekoladowymi strumieniami fontanna, w której mogli oni zanurzyć rurki waflowe, nadziane na patyczki pianki cukrowe (marshmallow) i chrupki kukurydziane, by następnie delektować się ich smakiem w czekoladowej polewie.
Tekst: Dobrochna Błażejczak
Zdjęcia: Wiesława Bolewicka, Agnieszka Czapracka, Dorota Dymarska, Karolina Kapała, Paulina Maćkowiak, Monika Regulska, Joanna Sokołowska
63-860 Pogorzela
ul. Parkowa 7