Klasa Ia bierze udział w III edycji programu „Dobrze jemy ze szkołą na widelcu”. Dnia 25 października 2019 roku, realizując temat: „Dlaczego jedzenie jest ważne?”, pierwszoklasistów odwiedziły: pani pedagog, Katarzyna Harasim, oraz pani pielęgniarka, Izabela Maćkowiak, by wygłosić pogadankę na temat prawidłowego żywienia i świadomego odżywiania się. Uczniowie dowiedzieli się, dlaczego należy ograniczyć spożywanie cukru, jaką funkcję pełnią składniki mineralne oraz witaminy, a także poznali piramidę zdrowego żywienia i zasady komponowania posiłków jako niezbędnych czynników prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia.
Kontynuując temat: „Dlaczego jedzenie jest ważne?”, uczniowie w dniu 14 listopada 2019 roku udali się do pań kucharek, które pracują w kuchni szkolnej, aby porozmawiać o tym, jak przygotowuje się posiłki, a także jakie warzywa i owoce stosuje się najczęściej w przygotowywaniu posiłków. Dzieci mogły również zobaczyć, na czym polega praca kucharza, jak wygląda szkolna kuchnia oraz pomieszczenia, w których przechowywana jest żywność. Pierwszoklasiści z zaciekawieniem oglądali urządzenia - między innymi do obróbki mechanicznej. Na koniec dzieci miały możliwość zadawania pytań, z której bardzo chętnie skorzystały.