Dnia 7 listopada 2019 r. uczniowie klasy 1 c w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania przemienili się w małych kucharzy i przygotowali "owocowe szaszłyki". Zanim różne owoce trafiły na patyczki szaszłykowe, dzieci pod kierunkiem wychowawcy, rozmawiały o dobrych nawykach żywieniowych, owocowych wartościach oraz kulturze spożywania posiłków. Piramidę zdrowego żywienia uczniowie poznali już na wcześniejszych zajęciach realizowanych w ramach III edycji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego "Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu", które prowadziły pani pedagog i pielęgniarka szkolna.
Zaangażowani pierwszoklasiści z wielką wyobraźnią komponowali owocowe dzieła, aż niektórym "leciała ślinka...". Następnie wspólnie zasiedli do udekorowanego stołu i degustowali z uśmiechem na twarzy swoje pyszne i zdrowe przekąski.
Zajęcia sprawiły wiele radości i przyjemności zarówno dzieciom, jak i szefom kuchni - dwóm mamom i wychowawczyni klasy :)