Konkurs kulinarny uczniów kl.7 „Wiosenne śniadanie - ze zdrowiem spotkanie”
W dniu 30 kwietnia br. w ramach realizacji programu oświatowo - zdrowotnego „Trzymaj formę!”, realizowanego we współpracy z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Gostyniu, odbył się konkurs kulinarny pod hasłem „Wiosenne śniadanie – ze zdrowiem spotkanie”. W konkursie uczestniczyły dwa zespoły składające się z uczniów kl.7a i kl.7b. Klasę 7a reprezentowały: Michalina Fahner, Antonina Kryś, Lena Robakowska, natomiast klasę 7b: Joanna Kazubek, Weronika Waśkowiak i Gabriel Mikołajczak.
Uczniowie mieli za zadanie przygotować dwa dania: sałatkę/ surówkę oraz kanapki/tosty/wrapy itp., które można zaproponować na zdrowe, wiosenne śniadanie. Jury w składzie: dyrektor szkoły Pan Paweł Marciniak, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gostyniu Pan Michał Ostrowski, Pani Danuta Nawrocka, Pani Danuta Fengler i Pani Agnieszka Kowalczyk po obradach zdecydowało o przyznaniu I miejsca zespołowi klasy 7a, a II miejsca zespołowi klasy 7b.
Szczególnie ucieszyło nas zaangażowanie uczniów i ich świadomość tego, jak ważne jest zbilansowane śniadanie. Widać było, że młodzież podeszła do zadania z pasję i rzetelnie przygotowała się do konkursu zgłębiając tajniki zdrowego żywienia.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział i wspaniałe pomysły! Każde przygotowane danie było dowodem na to, że zdrowe jedzenie może być jednocześnie smaczne i estetyczne. Gratulujemy laureatom, którzy swoją pomysłowością i dbałością o każdy szczegół zachwycili jury.
Mamy nadzieję, że konkurs „Wiosenne śniadanie – ze zdrowiem spotkanie” zainspirował wszystkich do sięgania po pożywne i pełnowartościowe posiłki, które są fundamentem dobrego samopoczucia i efektywnej nauki.
Do zobaczenia na kolejnych edycjach konkursów kulinarnych w ramach realizacji programu „Trzymaj formę!”.